Szabadidő

2017.
12.15

Hévíz: A Hévízi-tó Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Nyáron a víz 28-33 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is, télen pedig 25-28 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat, mert ez a hőmérsékleti érték az ember hőháztartása szempontjából közömbösnek számít. Fürdés és kúrázás után gyalog vagy kerékpárral is felfedezhetjük a várost és környékét. A Hévíztől 7 km-re található Keszthelyre az erdőn átvezető kerékpárúton is eljuthatunk, itt pedig a Balaton körüli biciklisúton folytathatjuk utunkat. Esténként érdemes ellátogatni az Egregyi városrészben található borospincékhez, ahol nemcsak borokat, hanem finomabbnál finomabb ételeket is megkóstolhatnak a látogatók.

Keszthely (7 km): Keszthely, a Balaton fővárosa. A környék legfontosabb kultúrális központja. Itt található Magyarország 3. legnagyobb barokk kastélya, melyhez egy 42 hektáros park tartozik. A park francia kertből és egy tíz hektáros angolparkból áll. További látnivalók a városban: Balaton part, Marcipánmúzeum, Babamúzeum, Balaton Múzeum, Gótikus plébániatemplom, Csigaparlament, Panoptikum. Felejthetetlen élményt nyújt egy balatoni hajókázás is.

Sümeg (27 km): Itt találjuk a legnagyobb és legjobb állapotban lévő magyarországi várat, melyet egy 87 m magas sziklákra építettek. Nyáron naponta rendeznek itt középkori lovagi tornákat. A vár lábánál található a Várcsárda, a Lovagi Aréna, a Fegyver- és Kocsimúzeum.

Badacsony (30 km): A hegyoldal bazaltorgonái, a rendezett szőlősorok, a kis fehér pincékkel mesebeli látványt nyújtanak. A környék egyik legrégebbi szőlőfajtája a “Kéknyelű”, a legismertebb pedig a “Szürkebarát”. A hegyoldalon épült Kisfaludy-ház teraszáról csodálatos kilátás nyílik.

Tapolca (33 km): A város legjelentősebb látnivalója a Tavasbarlang. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. A barlang egy részét gyalog, egy 300 méteres szakaszt, pedig csónakkal lehet körbejárni. Érdemes megtekinteni a városban a Malomtavat is.

Kis-Balaton, Kányavári-sziget (20 km): A Kis-Balaton Magyarország egyik legrégebbi természetvédelmi területe. A Kányavári-szigeten betekintést nyerhetünk a Kis-Balaton élővilágába, megízlelhetjük a mocsárvilág hangulatát. A szigetre szép fahídon keresztül juthatunk be gyalogosan, ahol turista utak, szalonnasütő helyek, játékra alkalmas területek is találhatók.

Zalaszántó (12 km): Az Emberi jogok parkjában található Európa legnagyobb buddhista sztupája, melyet 1993-ban emeltek és a Dalai Láma személyesen szentelt fel. 30 m magas, 24 m átmérőjű hófehér építmény, belsejében 24 m hosszú életfával és Buddha ereklyéivel.

Szigliget (25 km): Szigliget a Balaton egyik legszebb, legromantikusabb tája. Félsziget, melyen és körülötte vulkanikus dombok sokasága foglal helyet. A 242 m magasan található várból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, a Tapolcai – medencére, a Keszthelyi – hegységre, Badacsonyra és a távolban Kab – hegy csúcsára.